Nieuws uit de commissies van 2 april 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 2 april 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Evaluatie Staatsbosbeheer

In de commissie voor Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit leverde de BBB-fractie (Kemperman) inbreng, in reactie op het verslag van een nader schriftelijk overleg met demissionair minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof over de wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer.

Belastingplan 2024

De SGP-fractie (Schalk) leverde inbreng voor schriftelijk overleg in de commissie voor Financiën over het uitwerken van maatregelen tegen hoge marginale druk in de Bouwstenennotitie. In dezelfde commissie leverde de fractie van GroenLinks-PvdA (Martens) inbreng voor schriftelijk overleg in reactie op het verslag van het schriftelijk overleg met demissionair staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken. Dit betrof het evaluatierapport van de innovatiebox over de periode 2010 tot 2019. Verder leverde de fractie van 50PLUS (Van Rooijen) schriftelijke inbreng over het ambtelijk rapport ‘Aanpak van fiscale regelingen’ en Herziening Belastingstelsel. De JA21-fractie (Baumgarten) sloot zich bij deze inbreng aan.

Elektriciteitsheffing

De fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en JA21 (Baumgarten) leverden in de commissie voor Economische Zaken inbreng voor schriftelijk overleg over de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing.

Opvang ontheemden Oekraïne

In de commissie Immigratie & Asiel/JBZ-raad leverden de fracties van de BBB (Griffioen), D66 (Dittrich), het CDA en de SGP gezamenlijk (Van Toorenburg/Schalk) en JA21 (Nanninga) schriftelijke inbreng voor verslag. Naar aanleiding van recente rechterlijke uitspraken verzocht de commissie de griffie een vraag te formuleren over de onduidelijkheid die bestaat over de status van de opvang van zogenaamde derdelanders uit Oekraïne.


Plenair

Beëindiging gaswinning Groningenveld

De meerderheid van de commissie voor Economische Zaken achtte het wetsvoorstel beëindiging gaswinning Groningenveld niet gereed voor plenaire behandeling op 9 april 2024. Inbreng voor het tweede verslag zal op dinsdag 9 april 2024 worden geleverd.

Wet verhoging minimumloon 2024

De fracties van BBB (Heijnen), VVD (Petersen), PVV (Bezaan), ChristenUnie (Huizinga-Heringa), JA21 (Nanninga) en 50PLUS (Van Rooijen) leverden schriftelijke inbreng voor verslag over de Wet verhoging minimumloon 2024. Op 9 april zal de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid overleggen over de nadere procedure. Gestreefd wordt naar plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 15 of 16 april 2024 (inclusief stemming).

Diergezondheidsregels

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de intentie om de actualisering van diergezondheidsregels plenair te behandelen en af te ronden voor 1 juni 2024. Dit naar aanleiding van een recent verzoek van demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om dit wetsverzoek spoedig te behandelen.


Europa

Tegengaan mensensmokkel

De fractie van de SP (Janssen) leverde in de commissie voor Immigratie & Asiel/JBZ-raad inbreng voor schriftelijk overleg met demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en de Europese Commissie. Aanleiding vormt het wetsvoorstel voor verdere Europese samenwerking om migrantensmokkel en mensenhandel tegen te gaan.


Overig

Maximering huurverhoging

De commissie voor Binnenlandse zaken heeft besloten om op 9 april het wetsvoorstel te bespreken waarmee de maximering van huurverhogingen wordt verlengd. Zonder de wet vervalt de regeling op 1 mei 2024. Op 9 april zal de commissie ook de brief bespreken van demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken, waarin hij voor een spoedige behandeling pleit.

Werkbezoeken

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal op 8 april een werkbezoek brengen aan het UWV. De commissie voor Financiën bezoekt op 15 april de Belastingdienst. De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking reist eind september af naar Brussel voor een werkbezoek aan de NAVO.


Deel dit item: