Commissie Justitie en Veiligheid neemt petitie Amnesty Nederland in ontvangst



Amnesty International Nederland heeft dinsdag 19 maart een petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid. De petitie, gebaseerd op de actie die Amnesty in Nederland voert onder de noemer Let’s Talk About Yes , is gericht op erkenning voor slachtoffers van verkrachting en een betere wettelijke bescherming. De petitie werd tijdens de schorsing van het debat over de Wet seksuele misdrijven (36.222) voor het Eerste Kamergebouw aangeboden. In het wetsvoorstel staat dwang niet langer centraal bij verkrachting, maar het ontbreken van wederzijdse instemming.

Commissievoorzitter Dittrich (D66) dankte Amnesty namens alle aanwezige partijen: "In het debat binnen gaat het over uitvoerbaarheid van de wet. Ook daarom is het zeer belangrijk dat maatschappelijke organisaties hun betrokkenheid tonen en houden bij de behandeling van deze wet."

Het debat loopt vandaag door tot 22.00 uur. Meteen na afloop zal over het wetsvoorstel worden gestemd. De Wet seksuele misdrijven werd op 4 juli 2023 aangenomen in de Tweede Kamer. U kunt het vervolg van de plenaire vergadering volgen via de livestream.



Deel dit item: