Eerste Kamer steunt landbouwbegroting en Diergezondheidsfonds 2024



De Eerste Kamer heeft dinsdag 19 maart de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2024 goedgekeurd. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, Volt, PVV, SP, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het wetsvoorstel van de demissionaire ministers Adema en Van der Wal. De fracties van PvdD en FVD stemden tegen. Ook is gestemd over vijf moties van de PvdD. Deze zijn verworpen.


Debat 12 maart

Het debat over de uitgaven en ontvangsten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel-kwaliteit en van het Diergezondheidsfonds over 2024 vond een week eerder plaats en ging onder meer over landbouwbeleid, natuurbescherming en daarmee samenhangend de aanpak van stikstof.


Verworpen moties

  • De motie-Visseren-Hamakers verzoekt de regering om een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop grote spelers zoals de Rabobank bewogen kunnen worden een substantiële bijdrage te leveren aan de kosten van de noodzakelijke landbouwtransitie, en de Kamer over de uitkomsten daarvan binnen zes maanden te rapporteren.
  • De motie-Visseren-Hamakers verzoekt de regering in overleg met de provincies een plan te ontwikkelen voor versnelde plaatsing van wolfwerende hekken, zodat uiterlijk medio 2025 alle buiten gehouden dieren adequaat beschermd zijn, wanneer 2025 niet mogelijk blijkt in ieder geval voordat de overheid afschot van wolven mogelijk maakt.
  • De motie-Visseren-Hamakers verzoekt de regering om niet in te stemmen met het voorstel totdat het verder is uitgewerkt en onderbouwd. Ook wordt de regering verzocht niet in te stemmen met het voorstel totdat de Tweede Kamer en Eerste Kamer hun inbreng hebben kunnen leveren.
  • De motie-Visseren-Hamakers verzoekt de regering om in het kader van vergunningverle-ning geen toestemming meer te geven voor dierproeven bij bachelor- en mastersopleidin-gen met ingang van het academisch jaar 2025-2026.
  • De motie-Visseren-Hamakers verzoekt de regering om namens Nederland voor de Europe-se herstelwet te stemmen.

Over het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel bevat de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het jaar 2024 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van het Diergezondheidsfonds.



Deel dit item: