Nieuws uit de commissies van dinsdag 12 maart 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 12 maart 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Nieuwe kerncentrales

Brief van de minister voor Klimaat en Energie van 1 februari 2024

In de commissie voor Economische Zaken en Klimaat wordt inbreng voor schriftelijk overleg geleverd door de fracties van BBB (Panman), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21 (Baumgarten).

Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2024 en invoeren capaciteitsfixus bachelor of ad-opleiding

Inbreng voor het verslag wordt in de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk), D66 (Van Meenen), de SP (Van Apeldoorn) en de PvdD (Nicolaï). De fractie van GroenLinks-PvdA sluit zich aan bij de vragen van de D66-fractie.

Vervolg behandeling militair radarstation Herwijnen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt in de commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk) en de SP (Janssen).

Begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2024

Inbreng voor het verslag wordt in de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport geleverd door de BBB-fractie (Van Wijk), de fracties van VVD en CDA gezamenlijk (Kaljouw/Prins) en de fractie van GroenLinks-PvdA (Janssen-van Helvoort). Mocht de nota naar aanleiding van het verslag de Kamer op vrijdag 15 maart 2024 bereiken, dan bespreekt de commissie de nadere procedure op dinsdag 19 maart 2024, bij voorkeur voorafgaand aan de vergadering van het College van fractievoorzitters, zodat plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 19 maart a.s. (hamerstuk of stemming) tot de mogelijkheden behoort.

RIVM rapport Epidemiological impact and effectiveness of COVID-19 measures

Brief van de minister voor Medische Zorg van 8 februari 2024

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport geleverd door de fracties van CDA (Bakker-Klein) en SGP (De Vries).

Wet toekomst pensioenen (1)

Brief van de minister voor APP over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en over het invaren

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid geleverd door de leden van de fracties van BBB (Heijnen), PVV (Bezaan), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot).

Wet toekomst pensioenen (2)

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid geleverd door de leden van de PVV-fractie (Bezaan).

Herziening Richtlijn Europese Ondernemingsraden

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid geleverd op dinsdag 26 maart 2024.

Huisvestingswet 2014

Toezegging Brief artikel 21, eerste lid, onderdeel d, van de Huisvestingswet 2014. Inbreng voor schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Binnenlandse Zaken geleverd door de fractieleden van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PvdD (Nicolaï).

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief van de staatssecretaris van BZK ter aanbieding van de geactualiseerde werkagenda waardengedreven digitaliseren voor 2024 en inzake diverse toezeggingen

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt in de commissie voor Digitalisering geleverd door de fractie SGP (De Vries).


Hamerstuk

Wet programmatuur verkiezingsuitslagen

De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te kunnen doen.


Overig

Beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld

Op voorstel van het lid Aerdts (D66) besluit de commissie voor Economische Zaken en Klimaat, onder voorbehoud van aanvaarding door de Tweede Kamer en van de beschikbaarheid van de stukken, om de procedure voor de behandeling van het het wetsvoorstel over de Beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld op 19 maart te agenderen.

Gesprek Eilandsraad Bonaire

De commissie voor Koninkrijksrelaties heeft gesproken met de Eilandsraad van Bonaire. Het gesprek is hier terug te kijken.


Deel dit item: