Nieuws uit de commissies van 27 februari 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 27 februari 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Wet seksuele misdrijven

De commissie Justitie en Veiligheid (J&V) stelt de Kamervoorzitter voor het plenaire debat over de Wet seksuele misdrijven te verplaatsen naar 19 maart 2024. Dit in verband met een ander spoedeisend debat op 5 maart a.s. Tevens stelt de commissie voor het wetsvoorstel diezelfde dag in stemming te brengen met het oog op (voorbereidingen voor) een spoedige inwerkingtreding.


Schriftelijke inbreng

Tegengaan productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van BBB (Van Knapen), GroenLinks-PvdA (Van Gurp), D66 (Moonen), ChristenUnie (Talsma), PvdD (Nicolaï) en JA21 (Baumgarten).

Wet publieke gezondheid (Wpg)

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de fracties van PVV (Van Hattem) en JA21 (Baumgarten).

Pakket betreffende de verdediging van de democratie

Inbreng voor een brief aan de regering wordt vanuit de commissie voor Europese Zaken (EUZA) geleverd door de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA (Roovers).

Raming Eerste Kamer 2025

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fractie van de VVD (Meijer).

Initiatiefvoorstel-Nijboer en Grinwis Wet vaste huurcontracten

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wordt geleverd door de leden van de fractie van het CDA (Rietkerk). De leden van de fractie van de BBB sluiten zich hierbij aan.

Slavernijverleden

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over het vervolgtraject slavernijverleden wordt geleverd door de fractie van PvdD (Nicolaï)


Hamerstuk

TenneT

De commissie voor Financiën (FIN) besluit over de eerste suppletoire begroting Financiën 2024 in verband met de lening TenneT blanco verslag uit te brengen. Het wetsvoorstel kan hierdoor als hamerstuk worden afgedaan.

Oekraiëne faciliteit

De commissie voor Financiën (FIN) besluit over de eerste suppletoire begroting Financiën 2024 in verband met de Oekraïene- faciliteit blanco verslag uit te brengen. Het wetsvoorstel kan hierdoor als hamerstuk worden afgedaan.

Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2024

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) brengen blanco verslag uit. De Eerste Kamer kan het wetsvoorstel Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2024 hierdoor als hamerstuk afdoen.

Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengt blanco verslag uit. Het wetsvoorstel kan afgedaan worden als hamerstuk.

Begrotingsstaat Staten-Generaal 2024

De commissie voor Binnenlandse Zaken brengt blanco verslag uit. Het wetsvoorstel kan afgedaan worden als hamerstuk.

Begrotingsstaat overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad 2024

De commissie voor Binnenlandse Zaken brengt blanco verslag uit. Het wetsvoorstel kan worden afgedaan als hamerstuk.

Begrotingsstaten Algemene Zaken, Kabinet van de Koning en Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2024

De commissie voor Binnenlandse Zaken brengt blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk te kunnen afdoen.


Plenair

Begrotingsstaat Koning 2024

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) brengt verslag uit onder het voorbehoud van plenaire behandeling.


Overig

Nationaal Groeifonds

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) hield een mondeling overleg met minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat over de vierde indieningsronde van het Nationaal Groeifonds.

U kunt het overleg hier terugklijken.

Mondeling overleg met minister van Financiën

Leden van de commissies voor Financiën (FIN) en voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) voerden een kennismakingsgesprek met minister Weyenberg van Financiën en aansluitend een mondeling overleg met de minister over economic governance.

U kunt beide overleg hier terugkijken.

Kennismaking Sociaal-Economische Raad

Leden van de Eerste Kamer hadden een kennismakingsbezoek aan de Sociaal-Economische Raad.

Lees hier meer over dit bezoek.


Deel dit item: